rogaliki z czekoladą

4.43 (150 ocen)

  • 60 min

Puszyste rogaliki z czekoladą

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    -1 kg mąki (najlepiej tortowej)
    -0,5 kostki świeżych drożdży
    -5 jajek
    - 3/4 szkl cukru
    -1 cukier waniliowy
    -0,5 kostki margaryny
    -1 łyżeczka soli
    -300ml mleka
    -1,5 tabliczki czekolady mlecznej
    -dodatkowo 1 jajko do smarowania rogalików
Wystaw ocenę:

4.43 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy tak by drożdże się rozpuściły.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
    Jajka ubijamy z resztą cukru. Margarynę roztapiamy i studzimy.
    Mąkę przesiewamy do miski.

    Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, dodajemy sól, ubite jajka z cukrem, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy roztopioną i schłodzoną margarynę.

    Wyrabiamy ciasto, musi być gładkie, odchodzić od dłoni .
    Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30min.
    Wyrośnięte ciasto przyciskamy pięścią tak by wyszło powietrze, i znów odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 min.

    Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta, i rozwałkowujemy je na kształt koła.
  • rogalik 2. Na szerszy bok trójkąta dajemy czekoladę
    i zwijamy w stronę wierzchołka.
    Formując rogalika.
  • rogaliki 3. Rogaliki dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
    smarujemy rozbełtanym jajkiem
    i pieczemy około 10-15 min w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor.


    I nasze pyszne rogaliki gotowe:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować