Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy tak by drożdże się rozpuściły.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Jajka ubijamy z resztą cukru. Margarynę roztapiamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, dodajemy sól, ubite jajka z cukrem, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy roztopioną i schłodzoną margarynę.
Wyrabiamy ciasto, musi być gładkie, odchodzić od dłoni .
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30min.
Wyrośnięte ciasto przyciskamy pięścią tak by wyszło powietrze, i znów odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 min.
Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta, i rozwałkowujemy je na kształt koła.
2.Na szerszy bok trójkąta dajemy czekoladę
i zwijamy w stronę wierzchołka.
Formując rogalika.
3.Rogaliki dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
smarujemy rozbełtanym jajkiem
i pieczemy około 10-15 min w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor.
Komentarze