Pyszne rurki z budyniem

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe rurki do kawy, delikatne i chrupiące. Małe co nieco dla podniebienia, prawdziwa uczta dla łasucha

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:pół kilo mąki pszennej, 25 dag masła, 25 dag kwaśnej śmietany, szczypta soli
    Krem : 2 budynie śmietankowe, pół litra mleka, 1 margaryna, pół szklanki cukru, cukier waniliowy.
    Foremki do rurek ewentualnie cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne rurki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na chwilę do lodówki. Następnie rozwałkować na bardzo cienki placek ok. 1 milimetra, następnie pokroić w długie paski na szerokość 1,5 cm. Paski nawijamy na foremkę od strony cieńszej. Piec w piekarniku w temp. 200 przez ok. 15-20 minut.
    Krem:mleko margarynę i oba cukry zagotować, z wcześniej nadlanego mleka ok. pół szklanki wsypać budynie i rozmieszać dodać do gotującego mleka mieszając aż zgęstnieje odstawić i wystudzić.

Porady

Do pieczenia lepiej użyć kilkudziesięciu foremek wtedy zaoszczędzi to czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować