Ciasto bardzo smaczne idealne na przyjęcia okolicznościowe, święta. Bardzo lubię piec podobnie jak moja siostra od której właśnie dostałam przepis. Zawszę wszyscy zachwycają się moim ciastem.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka zwykła: 10 dekagramów
- jaja: 3 sztuki
- cukier: 8 dekagramów
- skórka otarta z cytryny (składniki na ciasto): 1 sztuka
- mąka ziemniaczna: 6 dekagramów
- jajo: 1 sztuka
- sok z cytyny: 1 szklanka
- cukier: 10 dekagramów
- woda (Składniki na krem): 1 szklanka
- śmietanka kremówka: 100 mililitrów
- listki melisy: 20 sztuk
- cytryna (Do dekoracji): 20 plastrów
Pyszne torciki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, cukier i skórkę z cytryny utrzeć do białości. Białka lekko posolić i ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką i żółtkiem z cukrem.
3.Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 8-10 min. Upieczone wyjąć i ostudzić.
4.Przygotować następnie krem. Odlać 5 łyżek wody i
wymieszać z sokiem z cytryny , zagotować. Wlać mąkę z wodą i ponownie zagotować. Zestawić z ognia i natychmiast domieszać żółtko. Białko lekko posolić i ubić na sztywną pianę. Natychmiast dodać do gorącego kremu i wymieszać.
5.Biszkopt pokroić na 4 prostokąty, posmarować kremem(1/4 kremu odłożyć)i złożyć razem. Posmarować do okoła resztą kremu. Wstawić na parę godzin do lodówki lub w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić na małe torciki, udekorować bitą śmietaną, plasterkami cytryny i melisą.
Komentarze