Pyszniutki zdrowy pstrąg z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zatęskniłam już troszkęza latem ... Jako, że nie jestem fanką ryb w panierkach, w głębokich tłuszczach a`la nadmorskich, postarałam się zrobić rybkę po swojemu - zdrowszą!

  • 50 min

Składniki:

  • 2 porcje :


    Pstrąg strumieniowy. świeży 560 g
    Masło roślinne kostka 39 g (3 płaskie łyżki)
    Czosnek 42 g (6 ząbków)
    Oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)
    Sól morska drobnoziarnista 4 g
    Pieprz ziołowy 5 g (1 płaska łyżeczka)
    Przyprawa do ryb 6 g (2 łyżeczki)
    Cytryna 47 g (0,50 szt.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyszniutki zdrowy pstrąg z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybki u mnie 2 szt, wypatroszyć, oczyścić i umyć, odstawić na ręcznik papierowy.
  • 2. Masło połączyć z trzema ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Odstawić. Rybki natrzeć solą wewnątrz i zewnątrz, do środka włożyć po łyżce masła czosnkowego.
  • 3. Folię aluminiową - 2 kawałki natłuścić oliwą.
  • 4. Pstrągi posypać z obydwu stron pieprzem i obficie przyprawą do ryb. Przełożyć na folię aluminiową, następnie na rybki położyć resztę czosnku pokrojonego w plasterki
  • 5. Piec 30 min w 180 stopniach.
    Po wyciągnięciu z piekarnika od razu przesmarować resztą masełka czosnkowego.

Porady

Podawać z kawałkami cytryny. Reszta dodatków do dania według uznania - ziemniaczki pieczone, z wody, chlebek z tostera

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować