Pysznie nadziane piersi z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z piersi myjemy , osuszamy a następnie robimy w każdej 2 nacięcia podłużne, nie za głębokie tak - aby nie przeciąć mięsa. Pomidory kroimy w małą kosteczkę, liście bazylii drzemy bardzo drobno, pora kroimy w cienkie półplasterki. Filety oprószamy solą i pieprzem a następnie w miejsce nacięć uciskamy pomidora, pora i bazylię. Całość" zszywamy "sznurkiem. Obsypujemy lubczykiem.
2.Na patelnię wylewamy dwie łyżki zalewy z pomidorów, przeciskamy czosnek przez praskę i wrzucamy na oliwę, Włączamy ogień i czekamy aż tłuszcz będzie gorący po czym wrzucamy resztę pora i cebulę pokrojoną cienkie pół plasterki. Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor, co jakiś czas mieszając tak aby cebula z porem nam się nie spaliły. Po zdjęciu mięsa z patelni można wykorzystać sos do ziemniaków lub kluseczek.
Komentarze