Pyszny Ananasowiec z bitą śmietaną

4.49 (163 ocen)

Ciasto idealne na każdą okazję, łatwe w przygotowaniu no i co najważniejsze szybciutko znika z talerza.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    6 łyżek cukru
    7 łyżek mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 puszka ananasów
    1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
    1 galaretka cytrynowa
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    3 śmietany kremówki po 300ml
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszny ananasowiec z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy cukier i miksujemy dopóki cukier się nie rozpuści. Potem miksując na wolnych obrotach dodajemy żółtka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem, dajemy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok 25 minut.


    Krem:
    Ananasy z puszki pokroić w drobną kosteczkę. Sok który został w puszce po ananasach zagotować. Wymieszać razem: sok z cytryny, żółtka, 2 łyżki wody, cukier, mąka ziemniaczana, cukier waniliowy. Po wymieszaniu składników na gładką masę, wlać je do gotującego się soku z ananasów i zagotować budyń. Gdy budyń się zagotuje wsypujemy do niego galaretkę, a następnie na samym końcu ananasy pokrojone w kostkę. Budyń wystudzić.
    Śmietany kremówki ubić, i dodawać powoli do zimnego budyniu, delikatnie mieszając.
    Biszkopt przekroić w poprzek, przełożyć do środka większość kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i na górę wyłożyć resztę kremu.
    Posypać płatkami migdałów, lub wiórkami kokosowymi.


    Smacznego

Porady

Po przygotowaniu ciasto najlepiej przez godzinę schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować