Pyszny biszkopt z kokosem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszny biszkopt z bardzo słodką masą budyniową, oraz delikatnie kwaśnym musem wiśniowym

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 jajek
    MASA BUDYNIOWA Z KOKOSEM:
    2 x budyń śmietankowy 40g
    800ml mleka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    150g kokosu
    MASA Z WIŚNIAMI:
    0,7kg wiśni
    2 x kisiel wiśniowy 38g
    1/2 szklanki cukru
    500ml wody

Pyszny biszkopt z kokosem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
    Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
    Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
    Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części.
    MASA BUDYNIOWA Z KOKOSEM:
    W 200ml mleka rozpuszczamy budynie i mąkę.
    Resztę mleka z cukrem gotujemy, dodajemy budyń i mieszamy.
    Następnie dodajemy kokos.
    Masło ucieramy z żółtkiem, i dodajemy do ostudzonego budyniu - miksujemy.
    MASA Z WIŚNIAMI:
    Wiśnie zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu.
    Gdy wiśnie zaczną się gotować, dodajemy kisiel,
    mieszamy aż masa zgęstnieje.


    Układamy następująco:
    biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, masa z wiśniami.
    Można posypać kokosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy