Pyszny biszkopt z kokosem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części.
MASA BUDYNIOWA Z KOKOSEM:
W 200ml mleka rozpuszczamy budynie i mąkę.
Resztę mleka z cukrem gotujemy, dodajemy budyń i mieszamy.
Następnie dodajemy kokos.
Masło ucieramy z żółtkiem, i dodajemy do ostudzonego budyniu - miksujemy.
MASA Z WIŚNIAMI:
Wiśnie zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu.
Gdy wiśnie zaczną się gotować, dodajemy kisiel,
mieszamy aż masa zgęstnieje.
Układamy następująco:
biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, masa z wiśniami.
Można posypać kokosem.
Komentarze