Dżem śliwkowo-cukiniowy z szybkowara

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

taki dżemik jest pyszny do desrówn do pieczywa, tostów, naleśników.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • śliwki dojrzałe 3 kg, cukinia 1 średnia, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka żelfix 3:1 2 opakowania, woda 2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem śliwkowo-cukiniowy z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. śliwki umyć, wypestkować i wsypać do szybkowara 9 litrów..............

    cukinię umyć i zetrzeć na grubszych oczkach, posolić ciut i zostawić na 20 minut, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i wsypać do śliwek
  • etap 2. wsypać galaretkę, cukier, wlać wodę, zamknąć szybkowar
  • etap 3. po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu z 10 minut, spuścić ciśnienie z szybkowara i otworzyć..............

    wsypać żelfix, zamieszać dokładnie..........

    nakładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i postawić na 30 minut na zakrętkach..........

    przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować