truskawkowy torcik

0 (0 ocen)

torcik jest wilgotny, kwaskowaty, delikatny..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • BISZKOPT:
    jajka 3 sztuki, woda ciepła 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 80 dag, mąka ziemniaczana 80 dag, proszek do pieczenia - szczypta............

    KREMY: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 150 ml, kakao 2 łyżki, truskawki 1 kg, kolorowa posypka - ile potrzeba, woda z cytryną 3/4 szklanki do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort truskawkowy

Truskawkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. BISZKOPT: jajka, cukier, woda gorąca, cukier wanilinowy ubijać w misie robota z 6 minut na najwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem
  • etap 2. tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto
  • etap 3. piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce
  • etap 4. ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty
  • etap 5. KREMY: zimną śmietanę 250 ml 30% ubić na sztywno, w trakcie wsypać galaretkę i ubijać do sztywności
  • etap 6. zimną śmietanę 150 ml 30 % ubić na sztywno, w trakcie wsypać kakao, galaretkę i ubijać do sztywnośc
  • etap 7. pierwszy blat skropić wodą z cytryną, 3/4 kremu jasnego zostawić do posmarowania wierzchu a resztę nałożyć na blat i połówki truskawek, nakryć drugim blatem
  • etap 8. blat skropić wodą z cytryną, nałożyć cały krem ciemny i połówki truskawek, nakryć trzecim blatem
  • etap 9. resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach torcika, wierzch ozdobić połówkami truskawek, na boki przyklejać do kremu cieńsze plasterki truskawek, schować do lodówki najlepiej na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować