Pyszny lekki makaron wiosenny

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Makaron ze szpinakiem, pieczarkami, suszonymi pomidorkami, płatkami migdałowymi i chili.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron penne pełnoziarnisty: 0.5 opakowania
    - szpinak w liściach (świeży lub mrożony): 1 szklanka
    - pomidorki koktajlowe suszone (proponuję zrobić własne suszone pomidorki): 12 sztuk
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - pieczarki pokrojone w plasterki: 1 szklanka
    - czosnek (drobno posiekany): 1 ząbek
    - migdały płatki: 3 łyżki
    - chili w płatkach: 1 szczypta
    - jogurt naturalny: 4 łyżeczki
    - sól, pieprz: 2 szczypty
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - parmezan (bardzo cieniutkie plasterki twardego sera): 4 plastry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Pyszny lekki makaron wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Na patelnię wylewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy kilka chwil.
  • 3. Kroimy pomidorki na mniejsze kawałki, dorzucamy na patelnię.
  • 4. Pieczarki kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię. Podobnie szpinak. Smażymy dalej. Odparowujemy wodę.
  • 5. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i płatkami chili.
  • 6. Dodajemy jogurt i szybko mieszamy. Powstanie niewiele sosiku.
  • 7. Wrzucamy płatki migdałów, mieszamy. Przerzucamy makaron na patelnię. Porządnie mieszamy.
  • 8. Nakładamy na talerze, ścinamy delikatne płatki sera typu parmezan. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować