Pyszny sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w większa kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę i dusimy w garnku na wolnym ogniu ok. 1h.
2.Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki papryki, odcedzoną kukurydzę oraz ananasa w kawałkach wraz z zalewą z puszki a także pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 30 min, aby papryka zmiękła.
3.Na sam koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w szklance zimnej wody i tym zalewamy sos. Mieszamy chwilę i gorący nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż sos ostygnie. Gotowe. Tak przygotowany sos może przetrwać do następnych wakacji - jeśli domownicy go nie zjedzą przed czasem.
Porady
Umyte pomidory sparzyć wrzątkiem - wtedy lepiej obrać skórki.
Komentarze