Pyszny pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą tuszkę z królika podzielić na części. Włożyć ją do garnka, dać też boczek, pokrojoną cebulę, całość podlać niewielką ilością wody i dusić. Pod koniec duszenia dać wątrobę w małych kawałkach. Ugotowane mięso oddzielić od kości. Do sosu z gotowania włożyć bułki i odstawić do wystygnięcia.
Zimne mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Do masy wbić jaja, dać przyprawy do smaku i wyrobić. Pasztet przełożyć do wąskiej, wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piec godzinę w temp. 180°C na rumiano.
Porady
Nie wyjmuj pasztetu z blaszki, gdy jest zbyt ciepły, aby się nie rozpadł. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze