Pyszny pasztet z królika

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis dostałam od znajomej, która często wykorzystuje mięso królika w kuchni.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 tuszka z królika
    30 dag boczku wieprzowego
    30 dag wątroby
    1 cebula
    2 jajka
    2 bułki kajzerki
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pyszny pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą tuszkę z królika podzielić na części. Włożyć ją do garnka, dać też boczek, pokrojoną cebulę, całość podlać niewielką ilością wody i dusić. Pod koniec duszenia dać wątrobę w małych kawałkach. Ugotowane mięso oddzielić od kości. Do sosu z gotowania włożyć bułki i odstawić do wystygnięcia.
    Zimne mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Do masy wbić jaja, dać przyprawy do smaku i wyrobić. Pasztet przełożyć do wąskiej, wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piec godzinę w temp. 180°C na rumiano.

Porady

Nie wyjmuj pasztetu z blaszki, gdy jest zbyt ciepły, aby się nie rozpadł. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować