Pyszny piątkowy obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety z jajek. Bułkę moczymy
w wodzie i odciskamy. Jajka ścieramy, dodajemy posiekaną
cebulę, surowe jajko, przyprawy
i bułkę. Mieszamy. Formujemy
kotlety, obtaczamy w bułce
i smażymy na złoto.
2.Krokiety. Ciepłe ziemniaki
przeciskamy przez praskę i wyrabiamy
z masłem, żółtkami
i solą. Formujemy wałek grub.
ok. 2 cm i kroimy go w ok. 4-cm
kawałki. Panierujemy w jajku
i bułce i smażymy.
3.Sos. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy mąkę.
Smażymy, mieszając, aż do
chwili, gdy przestaną ukazywać
się bąble. Stopniowo dolewamy
mleko, mieszamy trzepaczką.
Przyprawiamy, dodajemy ser.
Komentarze