Pieczony sernik z kajmakiem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.twaróg wiaderko, jogurty bałkańskie, kajmak krówka, jajka wyjąć z lodówki na kilka godzin, do temperatury pokojowej
2.użyłam jajka "M" (jeśli są "L" to wystarczy 6-7 sztuk), jajka z cukrem mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na największych obrotach
3.forma 34x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy przelać masę sernikową, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60-70 minut, do suchego patyczka, przy uchylonych drzwiczkach zostawić na 30 minut, sernik dobrze wystudzić, najlepiej całą noc
4.czekolada gorzka 100 gram, polewa czekoladowa mleczna 1 opakowanie, śmietana gęsta 18% 6 łyżek, polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać czekoladę gorzką, śmietanę i w kąpieli wodnej rozpuścić mieszając, ciepłą polewą polać wierzch sernika i rozsypać posiekane orzechy włoskie lekko dłonią je przyklepać do polewy, zostawić do zastygnięcia
Komentarze