Pyszny wilgotny i pachnący piernik . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Jajka umyć i oddzielić białka od żółtek.Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem i dodać powidła cały czas ucierając.Do żółtek z powidłami dodać ostudzone mleko , rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz olej i zmiksować.Następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i startą skórką z pomarańczy oraz ewentualnie bakalie.Następnie ubić białka na sztywno i dodać powoli do masy delikatnie mieszając.Ciasto przelać do kek sówki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Piec około 45 minut.
Lukier:Wszystkie składniki wymieszać tak żeby powstała biała jednolita masa tak przygotowanym lukrem polukrować ostudzony piernik i podawać.Smacznego
Porady
Jeśli chcemy wystudzone ciasto możemy przekroić w poprzek i posmarować w środku powidłami lub marmoladą.I Dopiero lukrować.
Komentarze