Pyszne , aromatyczne i zaskakujące w smaku,całość dopełnia sos ,który idealnie się komponuje smakowo z pyzami. Takimi kluskami zaskoczymy naszych domowników i za pewne będą prosić o więcej.
60 min
Składniki:
Pyzy:
-70 dag obranych ziemniaków
-mąka ziemniaczana
-2 jajka
-15 dag kokosu
-1 cukier waniliowy
-6 łyżek cukru
Nadzienie:
-migdały
-biała czekolada
Sos migdałowo-kokosowy:
-200 g śmietany 30%
-5 dag kokosu
-5 dag migdałów
-1/2 tabliczki białej czekolady
Pyzy a la raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pyzy:ziemniaki gotujemy,studzimy,mielimy. Ziemniaki przekładamy do miski spłaszczamy,dzielimy na cztery części,jedną wyciągamy i wsypujemy mąkę, dodajemy jajka,kokos,cukry, wyrabiamy.
2.Migdały sparzamy obieramy ze skórki, każda kostkę czekolady dzielimy na pół.
3.Z ciasta forujemy nie duże kulki , delikatnie rozpłaszczamy na każdym układamy po jednym migdale i czekoladę,zlepiamy. Mnie wyszło ok.28 klusek.
4.Sos:kremówkę przelewamy do garnka dodajemy czekoladę i zagotowujemy , gdy czekolada się roztopi dodajemy kokos i zmielone migdały, gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu.
5.Pyzy gotujemy we wrzątku z dodatkiem cukru. Ugotowane pyzy polewamy gorącym sosem.
Komentarze