Pyzy jaglane z suszoną śliwką i musem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 2 min

Danie zostało zainspirowane kilkoma innymi przepisami na pyzy w wersji dietetycznej. To ciekawa i smaczna alternatywa dla ich ziemniaczanej siostry, która wbrew pozorom nie jest pracochłonna.

  • 2 min

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
    mąka kukurydziana
    garść suszonych śliwek
    kilka słodkich jabłek
    cynamon
    1 łyżeczka oliwy
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy jaglane z suszoną śliwką i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalać zimną wodą i odstawić na ok. godzinę. Następnie płuczemy ją 2 razy. W ten sposób pozbywamy się goryczy.

    Do lekko osolonej wrzącej wody z dodatkiem oleju wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem (ilość wody powinna być dwukrotnie wyższa niż kaszy).
    Następnie odstawiamy ugotowaną kaszę na kilkanaście minut. W tym czasie możemy pokroić śliwki na mniejsze części oraz obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ostudzoną kaszę blendujemy (można pominąć).

    Do jaglanki dodajemy mąkę kukurydzianą w takiej ilości, aby masa była zwarta. Formujemy pyzy wkładając do środka kawałki śliwek.
    Wrzucamy do wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia.

    W międzyczasie robimy mus jabłkowy.
    Starte jabłka wrzucamy na suchą patelnię i podsmażmy dodając do smaku cynamon.
    Gotowym musem polewamy ugotowane pyzy.

    Smacznego!

Porady

Sama masa jaglano-kukurydziana jest nieco sucha, dlatego najlepiej jest formować małe pyzy, tak aby sok ze śliwek rozpłynął się wewnątrz, nawilżając je.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować