Pyzy z grzybami i sosem grzybowym

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne domowe pyzy to dobry pomysł na obiad bezmięsny dla całej rodziny jak u mamy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag ziemniaków
    10 dag mąki ziemniaczanej
    1 jajako
    1 łyżka oliwy
    pieprz
    sól

    Farsz:
    20 dag grzybów
    1/2 cebuli
    1 łyżka oliwy
    sól
    pieprz
    pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy Sos grzybowy

Pyzy z grzybami i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa ziemniaczana 1. Obrać, umyć i ugotować ziemniaki a następnie zemleć lub przecisnać przez praskę i wystudzić.
  • Ciasto na pyzy 2. Do masy dodać jajko, mąke ziemniaczaną, pieprz, sól i oliwe.Dokładnie wyrobić ciasto w miare szybko.
  • Farsz do pyz 3. Przygotowanie farszu:
    Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie i dodać oczyszczone, pokrojone w kostkę grzyby na patelnię. Wszystko razem chwilę dusić i doprawic solą i pieprzem.
  • Formowanie pyzy 4. Z masy ziemniaczanej formować rozpłaszczone krążki równej wielkości, w środek nakładać porcje farszu, zlepić i uformować pyze w kształt kuli.
  • Uformowane pyzy 5. Pyzy wrzucać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez ok 10 min na średnim ogniu by po wypłynieciu woda nie gotowała się za mocno.
    Wyjmować cedzakiem i odsączyć i podawać na półmisku polane sosem grzybowym lub masełkiem i posypane pietruszką.

Porady

Z podanej proporcji wychodzi ok 26 sztuk pyz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (140 ocen)

Kopytka z sosem grzybowym

To może cię zainteresować