Pyzy z grzybami i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać, umyć i ugotować ziemniaki a następnie zemleć lub przecisnać przez praskę i wystudzić.
2.Do masy dodać jajko, mąke ziemniaczaną, pieprz, sól i oliwe.Dokładnie wyrobić ciasto w miare szybko.
3.Przygotowanie farszu:
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie i dodać oczyszczone, pokrojone w kostkę grzyby na patelnię. Wszystko razem chwilę dusić i doprawic solą i pieprzem.
4.Z masy ziemniaczanej formować rozpłaszczone krążki równej wielkości, w środek nakładać porcje farszu, zlepić i uformować pyze w kształt kuli.
5.Pyzy wrzucać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez ok 10 min na średnim ogniu by po wypłynieciu woda nie gotowała się za mocno.
Wyjmować cedzakiem i odsączyć i podawać na półmisku polane sosem grzybowym lub masełkiem i posypane pietruszką.
Komentarze