Pyzy z mięsem

4.5 (167 ocen)

Tradycyjne ziemniaczane pyzy.Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulą.

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    0,5 kg ziemniaków ugotowanych (zimne)
    0,5kg ziemniaków surowych
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól

    Składniki farsz :

    500g karczku bez kości
    1 cebula
    1 jajko
    sól
    pieprz
    majeranek
    2 łyżki bułki tartej
    ziele angielskie
    liść laurowy
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta :

    Ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków i dodaj do wcześniej starych ziemniaków. Wbij jajko, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól. Wyrób gładkie ciasto.

  • 2. Przygotowanie farszu :

    Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

  • 3. Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować