Przepis mojej babci na wspaniałe pyzy,takie jak z czasów dzieciństwa
60 min
Składniki:
1 kg ziemniaków:
1/2 kg surówych starkowanych
1/2 kg ugotowanych
maka ziemniaczana 4 łyzki
maka zwykła 6 łyżek
sól,pieprz
farsz:
30 dag łopatki
só,pieprz
dodatkowo:
30 dag boczku surowego
2 cebule
1.Mięsko gotujemy,po czym mielimy ,doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki łaczymy ze sobą,dodajemy obie maki.Doprawiamy solą i pieprzem.Z ziemniaków formujemy kulkki,rozpłaszczamy na dłoni,dajemy odrobinę farszu mięsnego do środka.Zlepiamy kulki.Wrzucamy na wrzącą osolona wodę.Gotujemy ok.7 minut od wypłynięcie pyzy.
2.Boczek kroimy na drobną kosteczkę,wrzucamy na patelnie,zrumieniamy,dodajemy pokrojoną w kosteczke cebulkę,podsmażamy do zrumienienia.
3.Pyzy podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami i cebulką.
Komentarze