Pyzy z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uważam ,że jest to najlepszy przepis na pyzy i najprostszy , a pyzy są pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków ugotowanych, 1 kg. surowych, 5 lyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek pszennej,pół łyżeczki soli . FARSZ - ok. 40 d.męsa ( karkówki lub od łopatki )cebula,olej, sól, pieprz.

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę,a surowe ścieramy na tarce, jak na placki ziemniaczane.Odciskamy przez gazę.Ziemniaki łączymy ze sobą, dodajemy obie mąki, sól - wyrabiamy dokładnie.Mięso gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę.Dodajemy podsmażoną cebulę pokrojoną drobniutko doprawiamy solą i pieprzem.Z ciasta odrywamy kawałki i nadziewamy mięsem i formujemy kulki.Pyzy gotujemy wysokim garnku w lekko osolonej wodzie - po wypłynięciu ok. 10 minut.Wyjmujemy na talerz i zalewamy ok. 5 łyżkami wody, w której się gotowały ( będą soczyste_)Podajemy z usmażoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy