PYZY Z PASZTETOWĄ

4.5 (188 ocen)

Najlepsze ! U mnie to tradycja :) Kiedy tylko pomyślę o pyzach z pasztetową od razu wspominam dzieciństwo. Takie pyzunie robiła moja babcia i dalej robi, kiedy wie, że przyjadę albo jak ją poproszę. Są niezastąpione. Po prostu je uwielbiam, Nie tylko ja, bo cała rodzina.

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane 7 szt.
    ziemniaki surowe 7 szt.
    mąka 5-6 łyżek
    pasztetowa drobiowa 300 g.
    sól 1/2 łyżeczki
    kiełbasa śląska lub ulubiona 1-2 pętko
    cebula 1 szt.
    olej do smażenia
    masło 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Kluski Pyzy Pasztet

Pyzy z pasztetową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowane powinny być bardzo dobrze ostygnięte.
    Przecisnąć je przez praskę. Do oddzielnej miski ziemniaki surowe zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć na lnianą, czystą ściereczkę i dokładnie odcisnąć nadmiar wody, aż ziemniaki będą zbite. Dodać do ugotowanych ziemniaków. Dodać też sól i mąkę i zagnieść ciasto ( jeżeli zajdzie potrzeba można dosypać trochę mąki - ja tylko oprószyłam ręce ).
  • 2. Masę podzielić na 4 wałki. Każdy pokroić na niewielkiej grubości plastry.
    Pasztetową pokroić w kostkę. Z masy uformować kulkę, lekko rozpłaszczyć wilgotną dłonią i na środku ułożyć pasztetową. Uformować kulkę. Przygotowane kulki wrzucić do gotującej się wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze do 2-3 minut.
  • 3. Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej. Dodać masło i poczekać,aż się rozpuści. Wrzucić cebulę i smażyć, aż się lekko zeszkli. Następnie dodać kiełbasę i smażyć, aż się zarumieni. Gotowe pyzy polać cebulą i kiełbasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować