Pyzole z pieczarkami

5 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyzole to moje duże kluchy z ciasta jak na śląskie a nadziane wg gustu, u mnie tym razem pieczarkami.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    ok. 250 g mąki ziemniaczanej
    1 jajko + sól
    mąka pszenna do podsypywania
    farsz:
    500 g pieczarek + 1 większa posiekana cebula + łyżka masła do smażenia + sól i pieprz mielony
    opcjonalnie łyżka tartego sera żółtego lub 2 łyżki gęstej śmietany
    okrasa ze kwarek z boczku i cebuli przysmażonej
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Pyzole z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08fcc0g 1. Pieczarki pokroić, przesmażyć wraz z cebulą na maśle, w trakcie duszenia dodać śmietanę, zredukować płyny aż farsz będzie dość gęsty, doprawić do smaku, po lekkim przestudzeniu farsz posiekać.

    Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub przetrzeć przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, dokładnie wyrobić.
  • image-1vgjtv7 2. Z ciasta uformować prostokąt, podzielić na takie części aby każda wystarczyła na jednego pyzola, z tych proporcji u mnie wyszło 15 sztuk.
  • image-0vhlh0j 3. Formować kule, rozpłaszczyć i na środek każdego placka położyć czubatą łyżeczkę farszu.
  • image-1yrkum7 4. Zlepić dokładnie i uformować podłużne kluchy (kształtem jak cepeliny), obtoczyć w mące.
  • image-299030l 5. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować w dużej ilości wody do wypłynięcia i jeszcze z 8 - 10 minut na najmniejszym ogniu.
    Przed wyjęciem wszystkich
    zawsze najlepiej sprawdzić jednego czy w środku ciasto jest dogotowane.
  • image-20kr7gc 6. Podać gorące, okraszone skwarkami i zrumienioną cebulą.

    Dla osób nie jedzących mięsa świetnie będą smakować tylko z cebulką :)

    Polecam i zapraszam do wypróbowania :)

Porady

farsz do takich kluch może być różnoraki, sadzę że na słodko też będą doskonałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 6.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=209

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować