Pyzole to moje duże kluchy z ciasta jak na śląskie a nadziane wg gustu, u mnie tym razem pieczarkami.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
ok. 250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko + sól
mąka pszenna do podsypywania
farsz:
500 g pieczarek + 1 większa posiekana cebula + łyżka masła do smażenia + sól i pieprz mielony
opcjonalnie łyżka tartego sera żółtego lub 2 łyżki gęstej śmietany
okrasa ze kwarek z boczku i cebuli przysmażonej
Pyzole z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić, przesmażyć wraz z cebulą na maśle, w trakcie duszenia dodać śmietanę, zredukować płyny aż farsz będzie dość gęsty, doprawić do smaku, po lekkim przestudzeniu farsz posiekać.
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub przetrzeć przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, dokładnie wyrobić.
2.Z ciasta uformować prostokąt, podzielić na takie części aby każda wystarczyła na jednego pyzola, z tych proporcji u mnie wyszło 15 sztuk.
3.Formować kule, rozpłaszczyć i na środek każdego placka położyć czubatą łyżeczkę farszu.
4.Zlepić dokładnie i uformować podłużne kluchy (kształtem jak cepeliny), obtoczyć w mące.
5.Wrzucić na osolony wrzątek, gotować w dużej ilości wody do wypłynięcia i jeszcze z 8 - 10 minut na najmniejszym ogniu.
Przed wyjęciem wszystkich
zawsze najlepiej sprawdzić jednego czy w środku ciasto jest dogotowane.
6.Podać gorące, okraszone skwarkami i zrumienioną cebulą.
Dla osób nie jedzących mięsa świetnie będą smakować tylko z cebulką :)
Polecam i zapraszam do wypróbowania :)
Porady
farsz do takich kluch może być różnoraki, sadzę że na słodko też będą doskonałe.
Komentarze