Pzepyszny bananowiec

4.5 (170 ocen)

  • 50 min

Zawsze przygotowuję to ciasto na większe uroczystości. Jest proste w wykonaniu a wszyscy się nim zajadają.:)

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    1 galaretka cytrynowa

    Masa:
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 kg bananów
    1 galaretka cytrynowa
    3 żółtka

    2 galaretki wiśniowe na wierzch ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pzepyszny bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przepyszny bananowiec 1. Biszkopt:
    Białka utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę.
    Piec w temp. 170 stopni przez 30 minut.

    Pianka:
    Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy jedna cytrynowa galaretkę po wcześniejszym ostygnięciu.

    Masa:
    Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka. ( banany zmiksować).
    Ucierając masę dodajemy banany po łyżce cały czas mieszając.1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody. Wystudzoną dodajemy do masy.

    Na koniec dodajemy dwie ostudzone galaretki wiśniowe na wierzch.
    Przełożenie:
    biszkopt-pianka-masa-galaretki wiśniowe

Porady

Banany najlepiej zmiksować na jednolita masę wtedy lepiej się rozcierają z margaryną i otrzymujemy lepszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować