Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Doskonale nadaje się na przyjęcia,na obiad,na śniadanie lub kolację.
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki
120 g masła
szczypta soli
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
Nadzienie:
około 200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 seler naciowy
1 czerwona papryka
2 cebule
1 pietruszka
1 duża marchewka
150 g pieczarek
10 zielonych oliwek
10 czarnych oliwek
1,5 łyżeczki czerwonej czubrycy
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól,pieprz do smaku
1 łyżka masła
olej do smażenia
Masa jajeczno - śmietanowa:
3 jajka
3/4 szklanki mleka
150 g śmietany 18%
60 g sera żółtego (zetrzeć na tarce)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
Quiche (kisz) ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:z mąki,masła,jajka,żółtka, majeranku i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
2.Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką.
Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i ponakłuwać w kilku miejscach
widelcem. Wstawić
do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać 15 minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
3.Nadzienie:
Rozgrzać masło,wrzucić szpinak,dodać wyciśnięty czosnek i dusić, aż
do odparowania wody.Paprykę oczyścić pokroić w kostkę,cebulę w
piórka,seler naciowy,pieczarki,pietruszkę,marchewkę,oliwki w cienkie
plasterki.
Warzywa poddusić na oleju,doprawić do smaku
4.Sos jajeczno- serowy:
Mleko,śmietanę roztrzepać jajkami, doprawić solą, pieprzem.
Dodać,natkę pietruszki ser i wymieszać.
5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, zalać masą.
6.Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku i przez około 40 minut.
Komentarze