Jest to jeden z najłatwiejszych Quiche :)Nie ma w nim wielu składników a mimo to jest diabelnie pyszny :)
40 min
Składniki:
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego ( ja używam z biedronki)
400 g boczku wędzonego
250 g sera mozarella
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
pęczek szczypiorku
pomidorki koktajlowe
ser do posypania ( w moim przypadku parmezan )
sól i pieprz do smaku
kawałek masła do wysmarowania formy
Quiche lorraine czyli placek loratyńki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do formy do tarty ok 28 cm wysmarowanej masłem układam ciasto francuskie.
Aby ciasto było odcięte równo z brzegiem, użyj wałka i " odwałkuj resztę ciasta"
WAŻNE: należy nakłuć ciasto widelcem, żeby powietrze mogło uciec.
2.farsz: do miski wbijam 4 jajka, pokrojoną mozarellę, 2 łyżki śmietany, pokrojony i podsmażony na chrupko boczek oraz pokrojony szczypiorek.
Doprawiam solą i pieprzem
3.Wylewamy farsz na ciasto, posypujemy tartym serem i układamy pomidorki koktajlowe przecięte na pół
4.Wstawiamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut, ale pamiętajcie każdy piekarniki jest inny więc należy zaglądać do niego już po 15.
Kiedy wiem, że tarta jest gotowa ??
Jest zrumieniona z wierzchu :))
Porady
przed wyłożeniem tarty najpierw rozwałkowuje trochę ciasto i jeżeli mi trochę brakuje to
wylepiam dziury resztkami.
Komentarze