Quiche z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce. W tym czasie pokroić pary w cienkie krążki, boczek w grubszą kostkę. Boczek przesmażyć na patelni, ale nie rumienić go zbyt mocno. Podsmażony przełożyć do miseczki, a wytopiony tłuszcz pozostawić na patelni. Dodać do niego 2 łyżki masła i zeszklić na nim pokrojone pory, posypując je Vegetą. Odstawić. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i przełożyć do formy na tartę lub do tortownicy tak, by ciasto zachodziło na brzegi. Widelcem podziurawić ciasto na dnie. Podpiec je przez ok. 15 minut. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem, szczyptą soli, pieprzem, połową żółtego sera i wlać do porów. Dodać boczek, wszystko wymieszać dokładnie. Powstałą masą wypełnić ciasto, z wierzchu posypać resztą żółtego sera i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180 st. przez 30 minut.
Porady
Można użyć gotowe ciasto kruche słone, by zaoszczędzić sobie czas.
Komentarze