opakowanie ciasta francuskiego
duży pęczek szpinaku
opakowanie sera feta ( ok 200 g )
10 dkg dowolnego sera żółtego ( najlepiej łagodnego mało słonego )
4 jajka ( najlepiej "od kurki" klasy 0 )
4 łyżki kwasnej śmietany 18
łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
pieprz do smaku
Quiche ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rozgrzewamy piekarnik do temp 200 stopni C
masło topimy , na masło wrzucamy drobno pokrojony czosnek, następnie dodajemy opłukany i wysyszony szpinak. smażymy chwilkę , tylko aby szpinak trochę zmiękł.
okrągłą tortownicę wykładamy ciastem francuskim. na ciasto układamy szpinak ( jeśli mamy duże liście możemy go pokroić). na szpinak ukłądamy pokruszoną fetę. jajka mieszamy ze smietaną , dodajemy pieprz. masę jajeczną wylewamy na szpinak z fetą. posypujemy startym serem żółtym serem. wstawiamy do piekarnika , pieczemy ok 30 min do zrumienienia i "suchego patyczka" ( zależy od grubości masy jajecznej, czas pieczenia może być krótszy, trzeba pilnować żeby nie spalić - ważne , żeby masa jajeczna się ścięła)
Porady
zamiast świeżego mozna użyć mrożonego szpinaku, trzeba go tylko dłużej dusić na maśle
Komentarze