quiche ze szpinakiem i fetą

4.49 (167 ocen)

  • 10 min

pyszne quiche na obiad lub na kolacje

  • 10 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    duży pęczek szpinaku
    opakowanie sera feta ( ok 200 g )
    10 dkg dowolnego sera żółtego ( najlepiej łagodnego mało słonego )
    4 jajka ( najlepiej "od kurki" klasy 0 )
    4 łyżki kwasnej śmietany 18
    łyżeczka masła
    2 ząbki czosnku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Quiche ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rozgrzewamy piekarnik do temp 200 stopni C
    masło topimy , na masło wrzucamy drobno pokrojony czosnek, następnie dodajemy opłukany i wysyszony szpinak. smażymy chwilkę , tylko aby szpinak trochę zmiękł.
    okrągłą tortownicę wykładamy ciastem francuskim. na ciasto układamy szpinak ( jeśli mamy duże liście możemy go pokroić). na szpinak ukłądamy pokruszoną fetę. jajka mieszamy ze smietaną , dodajemy pieprz. masę jajeczną wylewamy na szpinak z fetą. posypujemy startym serem żółtym serem. wstawiamy do piekarnika , pieczemy ok 30 min do zrumienienia i "suchego patyczka" ( zależy od grubości masy jajecznej, czas pieczenia może być krótszy, trzeba pilnować żeby nie spalić - ważne , żeby masa jajeczna się ścięła)

Porady

zamiast świeżego mozna użyć mrożonego szpinaku, trzeba go tylko dłużej dusić na maśle

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować