Rabarbar na fali dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki.
2.Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części.Do jednej wsypać kakao i wymieszać. Blachę do pieczenia o wymiarach 22 cm x38 cm wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto jasne, potem ciemne. Posypać rabarbarem i piec 40-45 minut w temp. 180 stopni.
3.Budyń zagotować z mlekiem i cukrem (wg przepisu na opakowaniu). Masło utrzeć na puszysta masę. Cały czas ucierając dodać po łyżce ostudzonego budyniu i olejek śmietankowy (masa powinna być gładka i jednolita). Kremem posmarować wierzch upieczonego ciasta. Posypać startą czekoladą
Porady
Do ciasta możemy użyć różnych owoców np jabłek, wiśni, gruszek.
Komentarze