Rabarbar na FALI DUNAJU

4.5 (159 ocen)

Słodkie a zarazem lekko kwaskowe ciasto z rabarbarem.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g margaryny
    250 g cukru
    6 jajek
    350 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/2 kg rabarbaru
    Masa:
    250 g masła
    1 budyń śmietankowy
    3 łyżki cukru
    aromat do ciast śmietankowy
    1 1/4 szkl mleka
    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju Desery

Rabarbar na fali dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki.
  • 2. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części.Do jednej wsypać kakao i wymieszać. Blachę do pieczenia o wymiarach 22 cm x38 cm wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto jasne, potem ciemne. Posypać rabarbarem i piec 40-45 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Budyń zagotować z mlekiem i cukrem (wg przepisu na opakowaniu). Masło utrzeć na puszysta masę. Cały czas ucierając dodać po łyżce ostudzonego budyniu i olejek śmietankowy (masa powinna być gładka i jednolita). Kremem posmarować wierzch upieczonego ciasta. Posypać startą czekoladą

Porady

Do ciasta możemy użyć różnych owoców np jabłek, wiśni, gruszek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować