Rabarbarowiec z bezą

4.5 (142 ocen)

  • Trudny

placek z rabarbarem i lekką nutą słodkiej bezy,przepis dostałam od mamy która od wielu lat to ciasto robi,jak tylko jest sezon na rabarbar

  • Trudny

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - żółtka jajek: 4 sztuki
    - masło/margaryna: 20 dekagramów
    - smalec: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżka
    - proszek o pieczenia: 1 łyżeczka
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - rabarbar: 1 kilogram
    - cukier: 1.5 szklanki
    - białka jaj: 8 sztuk
    - cukier: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rabarbarowiec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbarowiec 1. Ciasto:mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia dodać tłuszcz,posiekać,dodać cukier,żółtka i zarobić ciasto,wstawic do lodówki na pół godziny
  • 2. Rabarbar obrać pokroić na małe kawałki,dodać cukier dusić na wolnym ogniu aż do uzyskania miękości rabarbaru
  • 3. schłodzonym ciastem wylepić dno i boki blaszki(dużą blache,ja dalam na 24*40) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i upiec na jasnozłoty kolor
  • 4. następnie na upieczony spód posypać bułkę tartą,rozłożyć na nim ciepły rabarbar i wstawić do piekarnika na 15minut
  • rabarbarowiec 5. ubić piane z 8białek i 5łyżek cukru,i wylac na ciasto,piec aż piana lekko się zarumieni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować