Rabarbarowy torcik serowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Torcik serowy z dodatkiem rabarbaru. Ciasto biszkoptowe przekładane jest tu masą serową z uduszonym rabarbarem i galaretką. Wierzch z bitej śmietany posypany kakao. Całość delikatna, lekko winna od rabarbaru.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • Biszkopt:
    3 jajka
    5 łyżek wody
    70 g cukru
    50 g mąki ziemniaczanej
    100 g mąki pszennej
    1 łyżeczka, lekko zaokrąglona, proszku do pieczenia


    Masa serowo- rabarbarowa:
    200- 250 g surowego rabarbaru
    100 g cukru
    2 galaretki o smaku truskawkowym
    400 g białego sera
    1/2 łyżeczki cynamonu
    150 ml śmietanki kremówki 30 %

    Bita śmietana:
    200 ml śmietanki kremówki 30- 36 %
    1 czubata łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Rabarbarowy torcik serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:Całe jajka ubić z wodą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać obie mąki, wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 25-30 minut w 180°C. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
    2. Rabarbar:Rabarbar obrać, pokroić w plasterki. Włożyć do rondelka, podlać ok.1/4 szklanki wody, wsypać cukier. Dusić do miękkości (ok. 10-15 minut). Do gorącego rabarbaru wsypać galaretki, mieszając rozpuścić. Odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonego rabarbaru dodać 3 łyżki masy serowej i wymieszać. W masie nie powinno być grudek. Gdyby tak się stało, podgrzać krótko w mikrofali lub w rondelku, ale nie dopuścić do zagotowania. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
    3. Ser, cynamon i kremówkę razem zmiksować. Dodawać masę rabarbarowo- galaretkową cały czas miksując. Połowę masy wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć. Resztę masy serowo- rabarbarowej wyłożyć na wierzch biszkoptu. Wyrównać.
    4. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch torciku, wyrównać. Posypać 1/2 łyżeczki kakao. Schłodzić.

Porady

Można dodać galaretkę innego smaku, wtedy torcik będzie miał inny kolor i smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Rabarbar Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować