Racuchy,które robiła moja Babcia - smak i zapach wakacji w dzieciństwie.Chrupiące na zewnątrz,mięciutkie i puchate w środku,najpyszniejsze jak wszystko co gotowała Babcia...
Racuchy mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,wlać 1/2 szkl mleka i wsypać 1/2 szkl mąki,wymieszać i odstawić na 10min.Gdy zaczyn wyrośnie wbić jajka,dać resztę mąki,cukru i mleka,wsypać cukier waniliowy i sól.Dobrze wymieszać na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (nie może być zbyt gęste bo racuchy nie będą puszyste i miękkie) ,można dodać trochę zsiadłego mleka lub kefiru i odstawić na 1godz.Gdy ciasto wyrośnie kłaść łyżką na gorący olej i smażyć racuchy,odsączyć z tłuszczu.Podawać z dżemem,konfiturą i śmietanką lub jogurtem naturalnym,albo po prostu posypane cukrem pudrem.Latem można podać z owocami całymi lub zmiksowanymi.
Komentarze