Racuchy mojej Babci

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Racuchy,które robiła moja Babcia - smak i zapach wakacji w dzieciństwie.Chrupiące na zewnątrz,mięciutkie i puchate w środku,najpyszniejsze jak wszystko co gotowała Babcia...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    1 1/2 szkl ciepłego mleka
    3 jajka
    2 1/2 szkl mąki
    cukier waniliowy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,wlać 1/2 szkl mleka i wsypać 1/2 szkl mąki,wymieszać i odstawić na 10min.Gdy zaczyn wyrośnie wbić jajka,dać resztę mąki,cukru i mleka,wsypać cukier waniliowy i sól.Dobrze wymieszać na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (nie może być zbyt gęste bo racuchy nie będą puszyste i miękkie) ,można dodać trochę zsiadłego mleka lub kefiru i odstawić na 1godz.Gdy ciasto wyrośnie kłaść łyżką na gorący olej i smażyć racuchy,odsączyć z tłuszczu.Podawać z dżemem,konfiturą i śmietanką lub jogurtem naturalnym,albo po prostu posypane cukrem pudrem.Latem można podać z owocami całymi lub zmiksowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

image-1gcx9pu

To może cię zainteresować