Racuchy na maślance

4.46 (157 ocen)

  • 15 min

Prosty przepis na pyszne i błyskawiczne śniadanie.

  • 15 min

Składniki:

  • (ok. 20 sztuk)
    300 ml maślanki
    2 jaja
    150 g (1 szklanka) mąki
    20 g (1 łyżka) cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olej
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać maślankę, wbić jaja, dodać mąkę cukier, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać mikserem. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania o 1/3 i za pomocą chochelki nakładać na patelnię ciasto. Po ok. 15 sekundach racuszki obrócić i smażyć jeszcze kilka sekund. Gotowe racuchy wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub papierem śniadaniowym w celu usunięcia nadmiaru oleju. Podawać z cukrem pudrem, konfiturą, dżemem lub serkiem śmietankowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (145 ocen)

Racuchy na maślance

3.5 (2 ocen)

rachychy z jabłkami

To może cię zainteresować