RACUCHY NA DROŻDŻACH Z JABŁKAMI

5 (171 ocen)

  • 30 min

Idealne danie obiadowe lub kolacja w dni upalne i nie tylko.

  • 30 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki
    - 2 dkg drożdży świeżych
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 1 łyżeczka cukru
    - szczypta soli
    - ok. 3/4 - 1 szklanki mleka
    - 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
    - cukier puder do posypania
    - olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Racuchy na drożdżach z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę do miski. Zrobić w mące wgłębienie, do którego dodać rozkruszone drożdże, dać 1 łyżeczkę cukru i wlać 3 łyżki mleka. Lekko zamieszać zaczyn, zabierając trochę mąki. Zostawić, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
    Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę składników (oprócz jabłek, cukru pudru i oleju) i wyrabiamy mikserem (widełkami do ucierania), do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęściejsze od śmietany. Do ciasta wmieszać jabłka.
  • Racuszki na drożdżach 2. Na patelni rozgrzewamy olej (nalany do wysokości ok. 1 cm). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu, kładziemy placuszki i smażymy z obu stron do zrumienienia.
  • Racuszki na drożdżach 3. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem, lub ubitą śmietaną.

Porady

Zaczyn można przygotować w osobnej miseczce mieszając składniki : rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dodać do reszty składników. Racuszki są też smaczne jak przestygną z filiżanką herbaty lub kakao. Bardzo lubią je dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować