Racuchy drożdżowe z maślanką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kto nie lubi racuchów :) Dobrze się kojarzą, bo przecież kiedyś smażyły je dla nas mamy i babcie :) Moje racuchy są bardzo pulchne i wyrośnięte, idealne na śniadanie.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 8-10 placków:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    10 g. świeżych drożdży
    0,5 szklanki maślanki
    1 jajko
    1 pełna łyżka cukru pudru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    olej rzepakowy do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe z maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0the34s 1. Przygotowanie:
    Mąkę przesiewam przez sitko, robię wgłębienie pośrodku i do tego dołka wkruszam drożdże. Lekko podgrzewam maślankę (ma być ciepła, nie gorąca), mieszam z nią oba cukry i odrobinę mąki z miski i tą mieszaniną zalewam drożdże. Przykrywam miskę i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny lekko podrosnąć. Wtedy wbijam jajko do miski i całość mieszam łyżką, do powstania ciągnącego się i gęstego ciasta. Ponownie przykrywam miskę i odstawiam na 20 minut. Wyrośnięte ciasto wykładam za pomocą dwóch łyżek na patelnię z lekko rozgrzanym olejem - nie może mieć zbyt wysokiej temperatury, bo placki się przypalą. Smażę po ok. 3-4 minuty z każdej strony, lekko je dociskając łyżką przy przewracaniu. Po usmażeniu przekładam na chwile na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaje oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować