racuchy drożdżowe z jagodami

4.44 (205 ocen)

  • 60 min

Puszyste, szybkie, łatwe, przepyszne racuszki :) Porcja na około 15 sztuk.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    30 gramów drożdży
    1 jajo
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
    1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
    cukier puder do posypania
    1 szklanka jagód
Wystaw ocenę:

4.44 (205 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • racuchy z jagodami 1. Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy 1/3 szklanki mleka, mieszamy parę razy palcami i zostawiamy na 15 minut do "ruszenia".

    Następnie do miski nalewamy resztę mleka, dodajemy jajo, cukier waniliowy i mieszamy najpierw łyżką, potem np. hakiem do ciasta drożdżowego by masa była jednolita, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

    Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.

    Jagody myjemy i odsączamy z wody.

    Następnie ciasto mieszamy parę razy łyżką. Nabieramy porcję (kopiasta łyżka) ciasta, wykładamy na rozgrzany olej, posypujemy z góry jagodami, lekko je wciskamy w ciasto, smażymy na złoto z obu stron.
  • 2. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy obficie cukrem pudrem, smacznego :)

Porady

Nie wsypujmy od razu całej szklanki jagód do ciasta przed smażeniem, placki będą zbyt nasiąknięte sokiem i niezbyt estetyczne w wyglądzie. Ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować