Racuchy drożdżowe na maślance podawane z cukrem pudrem, sosem owocowym lub po prostu z garścią ulubionych, świeżych owoców. Racuchy są proste i szybkie w przygotowaniu, a właśnie takie śniadanie cenię sobie najbardziej.
60 min
Składniki:
Składniki na 8-12 racuchów
maślanka naturalna 2/3 szklanki
ciepła woda lub mleko
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1
drożdże instant 8 g lub świeże 1/3 kostki
cukier 3 łyżki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Racuchy drożdżowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Maślankę podgrzewam w mikrofali do letniej temperatury, następnie dodaję po łyżce cukru i mąki, kruszę drożdże i wszystko rozcieram na gładko. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Gotowy zaczyn mieszam z rozkłóconym jajkiem, cukrem, mąką natomiast ciepłą wodą lub mlekiem rozrzedzam ciasto do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ponownie odstawiam ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 – 40 minut. Olej rozgrzewam na patelni. Ciasto nakładam łyżką uprzednio maczaną w gorącej wodzie, wówczas ciasto nie będzie się kleiło. Racuchy smażę z obu stron na rumiany kolor. Następnie placuszki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaję oprószone cukrem pudrem.
Komentarze