Racuchy drożdżowe na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże dokładnie rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Powoli dodajemy tyle mąki aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po usmażeniu odcedzamy na sitku z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.
Do wyrośniętego drożdżowego rozczynu dodajemy resztę mąki oraz dwa żółtka. Dokładnie mieszamy i znów odstawiamy na około 20 minut.
Ubijamy pianę z dwóch białek ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy a na koniec dodajemy wystudzony farsz.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy ciasto i smażymy na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Porady
Racuchy można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze