Racuchy drożdżowe na słono

4.49 (173 ocen)

  • 60 min

Pyszne drożdżowe racuchy jako odmiana tradycyjnych słodkich racuchów.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    50 g świeżych drożdży
    płaska łyżka cukru
    500 g mąki pszennej
    2 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia
    kawałek kiełbasy
    papryka czerwona
    250 g pieczarek
    cebula
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Racuchy drożdżowe na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dokładnie rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Powoli dodajemy tyle mąki aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W międzyczasie na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po usmażeniu odcedzamy na sitku z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.
    Do wyrośniętego drożdżowego rozczynu dodajemy resztę mąki oraz dwa żółtka. Dokładnie mieszamy i znów odstawiamy na około 20 minut.
    Ubijamy pianę z dwóch białek ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy a na koniec dodajemy wystudzony farsz.
    Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy ciasto i smażymy na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porady

Racuchy można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować