Racuchy po kociewsku

4.48 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Znane również jako ruchanki na młodziach, to najpopularniejsza smakowitość z Kociewia. Są tanie i łatwe do wykonania.

Składniki:

  • ● 1,5 szklanki mleka
    ● 3 dag drożdży
    ● 2 łyżki cukru
    ● 2,5 szklanki mąki
    ● 2 jajka
    ● łyżka roztopionego masła
    ● olej do smażenia
    ● cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy po kociewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy po kociewsku 1. Mleko, drożdże i łyżeczkę
    cukru podgrzewamy, aż będą
    letnie, dodajemy 1/2 szklanki
    mąki, mieszamy i odstawiamy.
  • 2. W większym naczyniu ubijamy
    jajka, dodajemy resztę cukru
    i wlewamy zarobiony rozczyn.
    Dodajemy resztę mąki
    i czekamy, aż ciasto wyrośnie.
  • 3. Dodajemy cukier waniliowy
    i roztopione masło, mieszamy
    i smażymy na gorącym oleju.
    Posypujemy cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować