RACUCHY Z JABŁKAMI

5 (158 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis pochodzi z książki "173 Specjały Siostry Anastazji." Przepis jest na tyle prosty że tym razem wykonała go moja 11-letnia córka:)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/2 litra słodkiego mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru (u mnie cukier waniliowy)
    ok.40 dag mąki pszennej
    2 - 3 miękkie jabłka
    tłuszcz do smażenia
    1/2 plaskiej łyżeczki soli (pominęłam)
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wymieszać z żółtkami, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia (ja zawsze mąkę przesiewam z proszkiem). Z białek ubić pianę i delikatnie mieszając dodawać go do ciasta.Jabłka obrać , wydrążyć gniazda nasienne, kroić krążki o grubości ok 1/2 cm. Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyc z obu stron. Układać na papierowym ręczniku aby tłuszcz obciekł. Podawać posypane cukrem pudrem.

Porady

Do smażenia najlepiej używać oleju o wysokiej temperaturze gotowania wtedy w potrawach nie czuć spalonego oleju. Najlepszy jest olej z avokado lub olej rzepakowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować