Racuchy z płatków kukurydzianych

0 (0 ocen)

Delikatne i smaczne placki na słodko.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g płatków kukurydzianych z miodem i orzechami
    20 łyżeczek kaszy mannej
    2 duże jajka
    3 szklanki maślanki naturalnej
    2/3 szklanki mleka
    6 łyżeczek cukru
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    olej do smażenia

Racuchy z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy z płatków kukurydzianych 1. Składniki na ciasto dokładnie wymieszać i pozostawić na co najmniej 30 min.
  • Racuchy z płatków kukurydzianych 2. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcje ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron.
    Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi słodkimi dodatkami lub bez dodatków.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 21 średniej wielkości racuchów (patelnia o średnicy 24 cm, po 3 racuchy na jedno smażenie).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy