Racuchy ziemniaczane

4.5 (172 ocen)

Placki ziemniaczano-drożdżowe na słodko

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    2 szklanki mąki
    3 jajka
    3 dkg drożdży
    4-5 łyżek mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok. Dodać mąkę, żółtka, sól i cukier. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i kiedy zaczną pracować, dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  • Ciasto ziemniaczane z bianą z białek 2. Wyrośnięte ciasto wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek.
  • Racuchy ziemniaczane 3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego :)

Porady

Do ciasta można dodać np. rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować