Racucho - pączki

0 (0 ocen)

Racuchy jak pączki. Szybki sposób na domowe pączki.

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
    25 gramów drożdży
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru z naturalna wanilią ( lub cukru waniliowego)
    1 jajo
    1 łyżeczka spirytusu
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    oleju rzepakowy do smażenia
    cukier puder do posypania

Racucho - pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racucho - pączki 1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Zasypać łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 20 minut).
  • 2. Do miski przesiać mąkę. Dodać pozostałe składniki oraz rozczyn. Wszystko wymieszać na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 1-1,5 godz).
  • Racucho - pączki 3. Przygotować kubek z gorącą wodą. W garnku rozgrzać olej. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi konfiturami. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy