Racucho - pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Zasypać łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 20 minut).
2.Do miski przesiać mąkę. Dodać pozostałe składniki oraz rozczyn. Wszystko wymieszać na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 1-1,5 godz).
3.Przygotować kubek z gorącą wodą. W garnku rozgrzać olej. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi konfiturami. Smacznego:)
Komentarze