Racuszki z gruszką i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i cztery łyżki mąki,wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
2.Masło roztopić w rondelku, odstawić.
3.Resztę mąki wymieszać z rozczynem drożdżowym,cukrem wanilinowym,śmietaną, masłem, cukrem i roztrzepanymi jajkami. Ciasto przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
4.Gruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Granat przekroić wzdłuż na pół. Połówkę owocu położyć na dłoni wewnętrzną jego stroną i nad miską uderzać łyżką w skórę owocu. Pestki wpadną do naczynia.
5.Na patelni rogrzać olej, wylewać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor, na wierzchu w surowe ciasto wcisnąć plasterki gruszki, odwrócić, smażyć racuszki z drugiej strony.
6.Racuszki posypać cukrem pudrem, podawać ze śmietaną, posypać pestkami granatu.
7.Rada: ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Komentarze