Racuszki ziemniaczane z łososiem i ziołowym serkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jedne z lepszych, jakie jadłam.

  • 10 min

Składniki:

  • Racuchy
    250 g ziemniaków
    Jajko
    2 łyżki śmietany
    25 g mąki
    sól, pieprz do smaku

    Na wierzch
    10 łyżeczek serka kanapkowego
    200 g łososia wędzonego w plastrach
    1 łyżecka oregano
    1 łyżeczka świeżego, posiekanego koperku
    ewentualnie sól, pieprz

Racuszki ziemniaczane z łososiem i ziołowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, a następnie przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, śmietanę, sól i żółtko. Białko ubijamy na pianę ze szczyptą soli i przekładamy do ziemniaków, delikatnie mieszamy. Tak przygotowana masę kładziemy na patelnię, formując z niej niewielkie placki. Smażymy na oleju na złoty kolor.
  • 2. Twarożek mieszamy z ziołami. Na każdym placuszku układamy łyżeczkę twarożku i kawałek łososia. Dekorujemy ewentualnie gałązkami koperku.
    Słowa kluczowe (tagi):

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy