Racuszki drożdżowe z truskawkami

4.5 (196 ocen)

  • 40 min

Są pyszne ,że trudno im się oprzeć.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg maki pszennej
    2 szklanki mleka
    3 dag drożdży
    3 łyżki cukru;
    1 mały cukier waniliowy
    2 jaja
    dodatki:
    0,5 kg świeżych truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdżę rozetrzeć z 1 łyżką cukru ,2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki.
    Zrobić rozczyn i pozostawić aż wyrośnie.
  • 2. Do wyrośnietego rozczynu dodać mąkę,mleko,cukier waniliowy,żółtka i pianę ubitą z białek.Wyrobić ciasto drewnianą łyżką i pozostawić na 30 minut aż wyrośnie.
  • Racuszki drożdżowe z truskawkami 3. Kłaść ciasto łyżką na gorący tłuszcz a na każdy placek pokrojone dowolnie truskawki.
    Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem.

Porady

Takie drożdżowe racuszki można przygotować też z innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować