Racuszki drożdżowe z otrębami pszennymi i kiwi

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wymyśliłam sobie na szybko, te zdrowe, smaczne drożdżowe racuszki. Idealne na jarski obiad lub kolację. Polecam, nie tylko dla dzieci.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka pszennych prażonych otrębów
    2 szklanki mąki pszennej plus 1 łyżka do zaczynu
    250 ml ciepłego mleka 3,2%
    50 g świeżych drożdży
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru, plus 1 łyżka do zaczynu

    Ponadto:
    2 dojrzale owoce kiwi
    masło klarowane do smażenia
    cukier puder: lawendowy i różany- do oprószenia po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki drożdżowe z otrębami pszennymi i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Robimy rozczyn z drożdży rozkruszonych, mleka, cukru, mąki.
    Przykrywamy miseczkę ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • składniki sypkie na racuszki 2. Do garnka wsypujemy składniki sypkie. Mieszamy.
  • składniki na racuszki 3. Jajka rozbełtujemy z cukrem. Dodajemy do mąki z otrębami oraz pozostałe składniki.
  • ciasto drożdżowe z otrębami 4. Mieszamy ciasto na racuszki. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto na racuszki 5. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu.
  • smażenie racuszków 6. Przy pomocy małej chochelki, moczonej w zimnej wodzie, nakładamy na patelnię, na rozgrzane masło- małe porcje ciasta.
  • pokrojone owoce kiwi 7. Obieramy owoce kiwi ze skórki. Kroimy w kosteczkę.
  • porcje kiwi na racuszku 8. Na każdy racuszek nakładamy porcję pokrojonego kiwi.
  • rumiane racuszki z otrębami i kiwi 9. Smażymy racuszki na małym ogniu z obu stron na rumiano
  • usmażone racuszki z kiwi z otrębami i cukier różany 10. Przekładamy usmażone racuszki na talerz. Od razu gorące oprószamy cukrem różanym lub lawendowym.
    Przepisy poniżej na oba cukry kwiatowe.
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cukier-rozany-9
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cukier-lawendowy-13
  • racuszki drożdżowe z otrębami i kiwi 11. Racuszki smakują zarówno na gorąco, jak i zimno ;)
  • racuszki drożdżowe z otrębami i kiwi 12. Smacznego :)

Porady

Podany czas jest bez oczekiwanie na wyrastanie ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Ciasto powinno być geste. Racuszki są syte, pulchne, pachnące i smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować