RACUSZKI SODACZKI

5 (176 ocen)

  • 30 min

Pyszne,leciutkie racuszki,idealne na słodki obiad czy kolację.Takie jadło się u babci,takie jadamy u Nas w domu

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dag mąki
    300 ml kefiru
    2 jajka
    szczypta soli
    3 łyzki cukru
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyzki cukru pudru
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuszki sodaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszamy składniki 1. Mąkę mieszamy z sodą.Następnie dodajemy jajka,kefir,sól,cukry,cynamon wszystko razem miksujemy.Ciasto musi miec konsystencję gestej śmietany
  • smazymy 2. Łyżką kładziemy racuszki na głęboki olej.Smażymy na rumiano z obu stron.
  • sodziaki 3. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu,studzimy,podajemy posypane cukrem pudrem z cukrem waniliowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować