Racuszki smażone bez tłuszczu

4.5 (168 ocen)

  • 20 min

Propozycja na puszyste, słodkie i błyskawiczne w przygotowaniu racuszki z jabłkami smażone bez tłuszczu.

  • 20 min

Składniki:

  • - 3 jabłka
    - 1 szklanka mąki pszennej typ 650
    - 2 łyżki cukru brązowego
    - 1 jajko
    - 0,5 szklanki mleka 1,5 %
    - 1 płaska łyżeczka cynamonu
    - 1,5 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    + jogurt pieczone jabłko i rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki smażone bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać cynamon, cukier brązowy, proszek do pieczenia i wymieszać wszystkie suche składniki.

    Następnie dodajemy mleko, 1,5 łyżki oleju rzepakowego i wbijamy jajko - wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach - skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, dodajemy do masy i mieszamy.
  • 2. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor na patelni do naleśników.

    * Przed pierwszym nałożeniem masy na patelnię dla pewności możemy ją delikatnie wysmarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

    Całość podałam z jogurtem typu pieczone jabłko i posypałam rodzynkami.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować