Danie kuchni gruzińskiej z mięsem wieprzowym i ziemniakami,bogato doprawiony suszonymi ziołami,ja dodałam też pomidory i paprykę - danie jest bardziej aromatyczne i przepyszne!!!
1.Mięso umyć i osuszyć,pokroić w niezbyt małą kostkę,włożyć do dużej miski,posypać ziołami,ostrą papryczką,pieprzem cayenne,dodać olej i wino - wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2godz.
2.Piekarnik włączyć na 180C.Ziemniaki oczyścić ze skórki,pokroić wzdłuż na ćwiartki,marchewki przekroić na pół,dodać do mięsa - wymieszać,wyłożyć do żaroodpornego,najlepiej glinianego naczynia i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec 35min.W tym czasie pomidory i paprykę umyć,pomidory przekroić na cztery części,paprykę oczyścić z nasionek i pokroić w paski - wyłożyć na podpieczoną raczę,opruszyć solą, świeżomielonym pieprzem,wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 10min.Parę minut do końca pieczenia wyłożyć na raczę opłukany koperek w gałązkach.Raczę podawać w tym naczyniu w którym zapiekała się,nakładać porcje według uznania.
SMACZNEGO!!!
Komentarze